Aplikace pomáhá chytat překupníky sexuálních otrokyň. Stačí poslat fotku hotelového pokoje

Info.cz

ekb

Nejméně 10 procent odhalených případů kuplířství, které se loni staly ve Spojených státech, se odehrálo v hotelových nebo motelových pokojích. Skutečné číslo může být ještě výrazně vyšší. Vypátrat, o jaký hotel jde, přitom pro policii není snadné. Vyšetřovatelé se proto rozhodli využít nových technologií i nadšení především mladších ročníků fotit na své chytré telefony vše, co vidí kolem sebe. Výsledkem je mobilní aplikace, díky které lidé můžou nahrávat fotografie hotelových pokojů. Kriminalisté pak nasbírané fotografie porovnávají se snímky, které kuplíři vystavují na internetu. 

V tmavém hotelovém pokoji se provokativně vystavuje mladá dívka, jejíchž sexuálních služeb může využít kdokoliv, kdo je ochoten zaplatit. Takhle jednoduše probíhá obchod se sexem. A internet ho den ode dne dělá ještě jednodušší a přístupnější.

Pátrání po těchto dívkách nyní americké policii usnadňuje nová mobilní aplikace TraffickCam, na kterou lidé můžou umisťovat fotografie z hotelových pokojů. Při návštěvě hotelu stačí jen zveřejnit svou polohu a vyfotit pokoj ze čtyř různých úhlů. I ty nejmenší detaily, jako jsou dekorace za oknem a vzor koberce, tapety či závěsů v místnosti, pro vyšetřovatele znamenají cennou stopu, která jim může dopomoct najít sexuální oběti a stíhat jejich překupníky.

Aplikaci vyvinul tým vědců Washingtonské univerzity a americká iniciativa Exchange, která pomáhá v boji proti sexuálnímu obchodování. „Jedná se o jednoduchý způsob, jak občané můžou vzdorovat jenom díky tomu, že fotí,“ řekla pro CNN ředitelka rozvoje z iniciativy Exchange Kimberly Ritterová s tím, že „je ale sázka do loterie“, zda na inkriminovaném místě oběť stále bude. Překupníci totiž střídají různé strategie, jak policii uniknout. Fotografie s dívkami můžou být například pořízeny z jiného místa, než na kterém služby nabízejí.

sinfin.digital