Embryo z člověka a prasete. Pomůže zachránit lidské životy?

Lucie Štěchová

Top články autora
Test

Na poli genetiky nedávno došlo k obrovskému průlomu, který by v budoucnu mohl zachránit spoustu lidských životů. Poprvé v historii se americkým vědcům povedlo vytvořit zárodek, který v sobě nese lidské a prasečí geny. Vědci předpokládají, že odtud už je jen krůček k vytvoření lidských orgánů. 

Vědci vpravili do prasečího embrya lidské kmenové buňky, posléze zárodek vložili do těla prasnice a nechali ho čtyři týdny uzrávat. Od procedury si slibovali, že dojde k vytvoření tělesné tkáně, z níž by se do budoucna dal vypěstovat jakýkoliv lidský orgán.

Experiment, který je výsledkem čtyřletého výzkumu zahrnujícího 1500 prasečích embryí, dopadl úspěšně. Ze zárodku se vyvinuly prekurzory (buněčné typy), z nichž se se vyvíjejí jiné typy buněk, včetně srdce, jater a neuronů. Vzhledem k tomu, že část prasečího embrya tvořily lidské buňky, by se podle vědců mohlo jednat o důležitý krok směrem k vytváření funkčních orgánů složených z lidských buněk uvnitř zvířat, které vyřeší nedostatek lidských orgánů k transplantaci.

Británie povolila početí dětí s DNA tří dárců

sinfin.digital