Futuristická věž čistí město od smogu. Nahlédněte s námi do budoucnosti

Lukáš Pospíšil, Michal Benatzky

Části Česka jsou druhý týden pod smogovou pokličkou a řeší, co s tím. Ekologové vládu varují, že pokud nezasáhne, situace se bude co chvíli opakovat, a premiér ujišťuje, že kabinet využije evropské peníze a podpoří elektromobily nebo dotace na šetrnější kotle. Problémy se smogem ale svádějí i k inovativním řešením, jak ukazuje třeba projekt netradiční věže z Číny, o kterém se vše dozvíte ve videu.

Pomyslný obří vysavač se objevil na pekingském týdnu designu. Výsledné dílo, jemuž dal podobu oceňovaný nizozemský designér Daan Roosegaarde, kombinuje eleganci a moderní design s nejmodernějšími technologiemi.

Způsob, jakým Smog Free Tower pracuje, se dá skutečně přirovnat k vysavači, který vzduch luxuje pomocí iontové technologie. Navíc počítá s modelem financování, díky kterému si na sebe alespoň částečně sám vydělá.

Pro Čínu je boj se smogem klíčový – znečištění vzduchu opakovaně dosahuje extrémních hodnot, při kterých vstupují do hry nejrůznější regulace včetně omezení pro velké podniky, což Čína s ohledem na rozsáhlý průmysl a stanovené cíle růstu ekonomiky nevidí ráda.

sinfin.digital