Izraelský dron dostane lidi z nebezpečí

ČTK

Izraelská společnost Urban Aeronautics pracuje 15 let na vývoji bezpilotního letadla, které bude schopné vzlétnout s pasažérem. Zkušební let se konal na konci loňského roku, na trhu by stroj nazvaný Cormorant mohl být v roce 2020. 

Cormorant bude schopen přepravit až 500kilogramovou zátěž rychlostí až 185 kilometrů za hodinu. Využitelný by mohl být například při evakuaci lidí, kteří uváznou v nedostupných či nebezpečných oblastech.

Tmavozelený stroj pohánějí vnitřní rotory, nikoli vnější vrtule, jako má vrtulník. Jeho cena by se podle současných odhadů mohla pohybovat kolem 14 milionů dolarů (360 milionů korun), jak informovala agentura Reuters.

"Představte si, že je ve městě bomba nebo chemikálie a tento stroj řízený na dálku bude schopen dostat se na ulici a dekontaminovat ji," řekl zakladatel společnosti Urban Aeronautics Rafi Joeli.

Svůj podnik založil Joeli v Javne ve středním Izraeli a v roce 2001 se rozhodl zahájit vývoj dronu, který bude bezpečnější než vrtulník. Bude schopen dostat se i mezi budovy a pod elektrické dráty bez rizika, že o ně zavadí vrtulí.

sinfin.digital