Návrat legendy. Nokia začne znovu prodávat telefony

ČTK

Telefony se značkou Nokia se objeví zpátky na trhu. Finská společnost oznámila, že se dohodla s firmou HMD Global Oy byla dokončena a HMD může spustit výrobu telefonů. S novým chytrým přístrojem pod značkou Nokia s operačním systémem Android v chce do obchodů v první polovině příštího roku.

HMD byla oficiálně založena před šesti měsíci s cílem oživit značku telefonů Nokia. Vlastníkem HMD je soukromý investiční fond Smart Connect, který řídí bývalý vedoucí pracovník Nokie Jean-François Baril. Přístroje pro firmu bude vyrábět divize firmy Foxconn, největšího světového smluvního výrobce elektroniky. HMD vlastní licenci na značku Nokia pro telefony a tablety na deset let.

„Chceme být jedním z klíčových konkurenčních hráčů na trhu s chytrými telefony," řekl agentuře Reuters generální ředitel firmy Arto Nummela. Největšími výrobci chytrých telefonů jsou nyní společnosti Samsung a Apple, které kontrolují zhruba třetinu trhu. Daří se i čínským značkám, jako Huawei.

Nokia bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě s podílem až 40 procent, ale promeškala nástup chytrých telefonů, u kterých ji zastínily firmy Apple a Samsung. Výrobu mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Ponechala si však patenty a licenci na značku. V rámci dohody HMD s Nokií o získání licence na značku pak Microsoft prodal svůj základní majetek výroby telefonů dceřiné společnosti Foxconnu.

sinfin.digital