Němci vyrobili umělé slunce. Když se k němu přiblížíte, shoříte

Info.cz

bel

Německým vědcům se podařilo rozsvítit „největší umělé slunce na světě“. Experiment označovaný jako „Synlight“ se odehrál nedaleko Kolína nad Rýnem. Obří slunce tvoří 149 zářivek v promítacích reflektorech schopných vyprodukovat světlo, které je až 10 tisíc krát intenzivnější než Slunce. Vědci si od něj slibují snazší výrobu vodíku, který může sloužit jako palivo do aut nebo letadel.

Pokud jsou všechny lampy zapnuty a jejich záře se soustředí do jednoho bodu, „umělé slunce“ dokáže vygenerovat teplotu pohybující se kolem 3 500 stupňů Celsia. To je dva až třikrát vyšší teplota, než které dosahují vysoké pece.

„Pokud byste vstoupili do místnosti a toto umělé slunce by bylo zapnuté, okamžitě byste shořeli,“ řekl profesor Bernard Hoffschmidt z německého Aerospace Center. Vědci si do celého experimentu slibují, že se jim podaří najít způsob, jak díky koncentraci přírodního světla vyvolat reakci, díky níž by bylo možné z vodní páry získat vodík. Ten lze využít jako palivo například pro automobily nebo letadla.

sinfin.digital