Pozor na Rolfa. Na personalistky útočí zákeřný ransomware

Jakub Čížek

Rolf Drescher hledá práci, a tak na kdejaké HR oddělení míří e-maily s životopisem v PDF a XLS. Pédéefko je v pořádku, ale co ten Excel? A tak jej ze zvědavosti leckterá lovkyně mozků otevře, načež vyskočí žádost o spuštění makra. Na malér je v tu chvíli zaděláno.

Co je to ransomware?

Ransomware je druh malwaru, který zabraňuje přístupu k počítači, jenž je infikován. Tento program zpravidla vyžaduje zaplacení výkupného (anglicky ransom) za zpřístupnění počítače. Některé formy ransomware šifrují soubory na pevném disku (kryptovirální vydírání), jiné jen zamknou systém a výhrůžnou zprávou se snaží donutit uživatele k zaplacení. (Zdroj: Wikipedie)

Kdo klikne na podivné makro, o bohatých zkušenostech Rolfa Dreschera se nedozví nic. Místo toho se počítač z ničeho nic restartuje a spustí se program CHKDSK, který záhy začne kontrolovat pevný disk. Leckdo by v tom okamžiku zaklel a jen odfrkl, že zase spadly Windows, vše se má ale trošku jinak.

Rolf Drescher neexistuje a jeho podivný životopis v XLS není ničím jiným než čerstvou modifikací viru Petya/GoldenEye, který se internetem šíří poslední rok. Jde o nejzákeřnější malware pod sluncem – vyděračský ransomware.

sinfin.digital