Technologičtí giganti zbrojí proti extremistům. Tvoří společnou databázi

Info.cz

Facebook, Microsoft, Twitter a YouTube budou společně bojovat proti šíření extrémistických příspěvků na internetu. Vytvoří databázi, které bude obsahovat „digitální otisky“ šířeného obsahu. V praxi to vypadá tak, že databáze zaznamená pomocí hashtagů obrázky a videa podporující terorismus. Patřit mezi ně mohou třeba videa pro verbování teroristů nebo násilné teroristické snímky a memy. Pokud takový obsah identifikuje jedna z firem, obsah odstraní z vlastních sítí i ostatní tři.

Časem by se databáze mohla dostat do rukou i dalších firem, které budou chtít kontrolovat svůj obsah, napsala britská BBC. Podle mluvčího společnosti Twitter cílí iniciativa na nejextrémnější obrázky a videa, na jejichž odstranění se firmy shodnou i přes rozdíly ve svých pravidlech. „Doufáme, že tato spolupráce povede k větší efektivitě v naší snaze o posílení politik k omezení naléhavého problému, kterým je globální šíření teroristických příspěvků,“ stojí v prohlášení technologických firem.

„Uživatelé jsou vždy chytřejší než algoritmy a rychle přijdou na systém, kterým jakoukoliv automatizovanou cenzuru obejít, nebo dokonce její mechanismy využít pro nekalé cíle."

sinfin.digital