Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Vědci našli způsob, jak z lahve dostat poslední zbytky kečupu

Vědci našli způsob, jak z lahve dostat poslední zbytky kečupu

Vědci z Bostonu vyřešili problém, který řeší miliardy lidí na celém světě – jak dostat z lahve poslední zbytky kečupu. Vyvinuli nátěr, díky kterému jsou lahve velmi klouzavé. Vrstva také pomáhá lepšímu vymačkávání obsahu z tub zubních past, kosmetiky nebo lepidla. Vědci z MIT věří, že by jejich objev mohl výrazně zredukovat odpad.

Každý člověk má jiný způsob, jak z lahve s kečupem dostat poslední zbytky. Většina ale horlivě bouchá na dno nádoby. S novým nátěrem by obsah snadno sklouzl, což by lidem zajisté ušetřilo nervy, píše BBC.  

Obal musí věci nejdříve z vnitřní strany natřít silnou vrstvou hrubého povrchu. Pak se na něj natře tenká vrstvička a nakonec se přidá tekutina, která vyplní všechny nerovnosti a vytvoří velmi klouzavý povrch.  

Podle profesora Kripy Varnasiho, který technologii vyvinul, je vnitřek zcela bezpečný.

„Skvělé je, že nátěr se skládá s pevného a tekutého materiálu, takže se přizpůsobí každému produktu,“ řekl. „Vrstvu děláme z materiálu, který pochází z potravin, takže se dá sníst,“ dodal.

Další z tvůrců David Smith navíc tvrdí, že nová technologie pomůže redukovat odpad.

„Tím, že se vyrábějí lepkavé produkty, 757 milionů litrů materiálu zůstane ročně v nádobách,“ vysvětlil.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek