WhatsApp prý ohrožuje svobodu slova. Konverzaci si mohou prohlížet třetí strany

Michal Tomeš

Oblíbená chatovací aplikace WhatsApp čelí ostré kritice. Služba, která patří do portfolia konglomerátu Facebook, totiž umožňuje nahlížení konverzací a zpráv třetí stranou. A to i přesto, že sama aplikace prohlašuje, že jsou sdílená data chráněná pokročilým šifrováním.

„Obrovská hrozba pro svobodu slova“. I taková prohlášení se ozývají od ochránců lidských práv, kteří tak reagují na objev Tobiase Boeltera, odborníka na kryptografii a počítačovou bezpečnost z kalifornské univerzity v Berkeley. Právě on v aplikaci objevil „zadní vrátka“, díky kterým je možné dostat se do šifrované konverzace. A to i přesto, že nezávislost WhatsAppu a jeho velký důraz na bezpečnost konverzace byly jedny z hlavních výhod komunikačního nástroje. Také proto je hojně využívaný politickými aktivisty nebo diplomaty.

WhatsApp pracuje z takzvaným end-to-end šifrováním, které má umožnit to, že si komunikaci přečtou pouze koncoví uživatelé a nedojde k jejímu narušení. To by měl zaručit protokol s názvem Signal od společnosti Open Whisper Systems, na němž šifrování WhatsAppu stojí. V průběhu komunikace dochází k vyměňování informací protokolu a jeho ověřování mezi jednotlivými uživateli, což znemožní její narušení třetí stranou. Zaměstnanci WhatsAppu však dokážou komunikaci narušit; nejedná se o chybu v protokolu Signal, nýbrž o vlastnost jeho nástavby pro chatovací aplikaci.

CELÝ ČLÁNEK SI PŘEČTETE NA E15.CZ

sinfin.digital