„Zdaňte roboty!“ Zakladatel Microsoftu Gates přemýšlí, jak živit budoucí armádu nezaměstnaných

Michal Benatzky

Ačkoliv robot není člověk, stále je to pracovník, který by měl platit daně. Alespoň si to tedy myslí zakladatel Microsoftu Bill Gates. V rozhovoru pro magazín Quartz prohlásil, že daně by se za práci robotů měly odvádět ve stejné míře, jako za lidské pracovníky. Je to podle něj jeden ze způsobů, jak při zvyšující se automatizaci výroby, ze které plyne nižší poptávka firem po dělnících, zajistit vyrovnanou sociální politiku.

Vizionářský miliardář se nezabývá nijak malicherným problémem. Z výzkumu Oxfordské univerzity z roku 2013 vyplynulo, že roboti můžou mezi lety 2023 až 2033 nahradit až polovinu veškerých zaměstnanců.

Nahrazení 45 procent pracovní síly navíc umožňují technologie, které jsou dostupné už v dnešní době. Jen masivní využití dronů v logistice a zemědělství ušetří práci za 126 miliard dolarů.

Hlavní výhoda automatizace průmyslu a služeb samozřejmě tkví v ušetření nákladů na zaměstnance. Ve světě podle Billa Gatese by to ale firmy tak jednoduché neměly. Místo mzdy by totiž měly společnosti, které roboty využívají, platit za každého z nich daně. Takto získané peníze by pak ve státních rozpočtech zalepily díru po propuštěných zaměstnancích.

sinfin.digital