12 smrtících bakterií. Začínají vítězit nad léky, ročně by mohly zabít obyvatelstvo o velikosti Česka

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila seznam dvanácti nejnebezpečnějších kmenů bakterií, na které už nezabírají antibiotika. Pokud se na ně nevyvinou účinné léky, hrozí lidstvu vážné nebezpečí. 

Zhruba 700 tisíc lidí každý rok umře kvůli tomu, že se nakazili infekcí, na kterou nezabral žádný dostupný lék. Pokud bude takový trend pokračovat a nepodaří se vyvinout nová účinnější antibiotika, odhaduje se, že do roku 2050 takové infekce ročně zabijí 10 milionů lidí, což zhruba odpovídá počtu obyvatel Česka.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní přišla se seznamem dvanácti rodin bakterií, které představují pro lidské zdraví nejvážnější hrozbu. Jsou totiž schopné si hledat nové způsoby, jak odolat léčbě a tuto genetickou informaci navíc dokáží předat dál, takže ji od nich mohou převzít další bakterie, na něž přestanou vzápětí rovněž fungovat léky.  

Zveřejněním seznamu chce WHO podnítit výzkum nových druhů antibiotik, kterým by bakterie opět nedokázaly odolat. „Odolnost vůči antibiotikům roste a rychle nám dochází možnosti léčby. Pokud to necháme jen na tržních silách, nová antibiotika, které naléhavě potřebujeme, se nevyvinou včas,“ cituje the Guardian doktorku Marie-Paule Kienyovou z WHO. Organizace proto apeluje na vlády, aby přijaly takové politiky, které podnítí vývoj nových léčiv.

sinfin.digital