Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

7 exotických pochoutek, které byste na talíři nechtěli

7 exotických pochoutek, které byste na talíři nechtěli

Exotické země jsou plné pochoutek, které pro Evropany mnohdy přesahují mez, kterou jsou při svých gastronomických dobrodružstvích ochotní překročit. Najdou se ale cestovatelé, kteří se na kulinářské zvláštnosti specializují. Podívejte se na seznam těch nejpodivnějších jídel, která na světě můžete ochutnat.

Panenská vejce (Čína)

Tradiční panenská vejce nejsou nic jiného, než vařená slepičí vejce. Nevaří se ale ve vodě, ale v moči mladých chlapců. Jakmile v malém čínském městě Dongyang začne jaro, místní školáci začnou místo do toalet močit do předem připravených nádob. Těch se pak ujmou trhovci, kteří v ulicích vaří tradiční pochoutku, jejíž recept je známý stovky let.

Býčí žlázy (Kanada)

Pokud na kanadském jídelním lísku uvidíte pokrm lákavě nazvaný „prérijní ústřice“, nenechte se zmást. Pod tímto krycím názvem se skrývají býčí žlázy, mohou být ale také prasečí nebo beraní. Servírování se ale smaženým ústřicím velmi podobá, žlázy jsou obalené v těstíčku a podávané s koktejlovou omáčkou a citronem.

Smažené tarantule (Kambodža)

Pokud se rozhodnete procestovat Kambodžu, budete mít šanci ochutnat jedno z nejpopulárnějších pouličních jídel v regionu. Jsou jím smažené tarantule. Ve stejné úpravě si ale můžete také dát mravence nebo cvrčky. Podle tamních obyvatel jsou ale tarantule zdaleka nejlepší, dodají prý tělu sílu.

Fugu (Japonsko)

Japonští kuchaři, kteří chtějí tuto velmi jedovatou rybu připravovat v restauraci, musí projít speciálním tříletým kurzem. Ryba totiž obsahuje smrtící jed tetrodotoxin, který je asi stokrát silnější než kyanid. Jeho nejvyšší koncentraci má ryba v játrech, mozku a jikrách. Tetrodotoxin způsobuje paralýzu hladkého svalstva a smrt nastane v důsledku nečinnosti plic. Fugu si přesto japonští jedlíci dopřávají, několik lidí ročně ale za tuto pochoutku zaplatí životem.

Fermentovaný žralok (Island)

Jestliže islandskou specialitu nějaký cestovatel ochutná, jistě na ní jen tak nezapomene. Její aroma totiž představuje velmi silný zážitek. Ti, kdo už tuto zkušenost mají za sebou, popisují Hákarl jako „nejhorší, nejodporněji chutnající věc“. Může za to především čpavek, který je z masa žraloka malohlavého hodně cítit. Příprava fermentovaného masa trvá poměrně dlouho. Naporcované maso se uskladní do jam, zatíží se velkými kameny a vydrží tam i několik měsíců. Následně se zavěsí pod přístřeškem a tam se nechá ještě několik měsíců sušit.

Vejce Balut (Filipíny)

Balut je velmi oblíbené pouliční jídlo zejména na Filipínách. Opět se jedná o vařené kachní nebo slepičí vejce, ovšem s jedním, pro Evropana dost podstatným, rozdílem. Není v něm pouze žloutek a bílek, obsahuje i částečně vyvinuté embryo. Vejce se před vařením nechají zhruba dva až tři týdny inkubovat, až tehdy je totiž zárodek dostatečně velký.

Mravenčí larvy (Mexiko)

Mravenčí larvy, nebo také „mexický kaviár“, je pokrm, který se typicky připravuje v centrálním Mexiku. Larvy se sbírají hlavně u kořenů rostliny agáve anebo u kaktusů v době od února do května a jsou velmi oblíbené už od dob starých Aztéků.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek