Adidas a Puma. Za vznikem slavných sportovních značek stojí hádka bratrů a trochu i Hitler

Info.cz

luš

Mnozí jejich oblečení mají ve svém šatníku. Málokdo už ale možná tuší, že za zrodem dvou z nejznámějších sportovních značek na světě – Pumy a Adidasu – stojí bratrský rozkol, v němž nechybí milostná zápletka ani rozpory o Hitlerovu nacistickou Třetí říši. 

Dvacátá léta minulého století: od konce první světové války uplynulo několik let, ale její důsledky se na poraženém Německu stále velmi podepisují. Země je sevřená v kleštích tvrdých ekonomických sankcí a zmítá se ve vážné hospodářské krizi, která se projevuje všudypřítomnou nezaměstnaností a nekontrolovatelnou inflací. O práci přišla i matka bratrů Adolfa a Rudolfa Dasslerových, její prádelna v bavorském městečku Herzogenaurach zeje prázdnotou. Právě tady ale Adolf Dassler začíná po návratu z války – ve dvacátých letech minulého století – šít sportovní boty.

Začátky byly těžké, Adolf musel občas sáhnout i k materiálu, který našel v přírodě. Ale i když si lidé v časech nedostatku nemohou dovolit platit za vyprání svého oblečení, chodit v něčem potřebují. Adolfův byznys se tak utěšeně rozrůstal. Po třech letech si mohl dovolit přibrat k podnikání svého bratra Rudolfa a společně v roce 1924 založili společnost Gebrüder Dassler (Bratři Dasslerovi, pozn. red.).

Spolupráce bratrů zkraje šlapala jako dobře promazané hodinky. Adolf, sám sportovní nadšenec, boty navrhoval, Rudolf je prodával. Zpočátku vyráběli všechny druhy bot, skutečný průlom však přišel až s běžeckými botami. Adolf vymyslel do té doby nevídaný model, který sice vypadal tak trochu jako baletní špičky, na jejichž podrážku někdo přibil hřebíky, ale atleti si je nemohli vynachválit, protože jim poskytovaly, do té doby takřka nulovou, oporu.

sinfin.digital