Afroamerická cesta na výsluní. 5 příkladů, jak černoši bourali stereotypy

Aneta Bednářová

Státní americká mincovna a pokladna vydává památeční minci k výročí svého vzniku. Na tom by nebylo nic zajímavého, kdyby se na minci poprvé neobjevila afroamerická žena jako ztělesnění postavy Svobody. Přestože černoši jsou plnohodnotnou součástí Spojených států amerických několik desetiletí, ve veřejném životě pro ně mnohdy stále není místo. Také díky prvnímu americkému prezidentovi s tmavou kůží ale padly další stereotypy. Jaká byla cesta Afroameričanů konkrétně do popkulturní společnosti?

První Barbie černé pleti

Panenka Barbie se zrodila v Americe v roce 1959. Vytvořila ji americká podnikatelka Ruth Handlerová, která ji pojmenovala po svojí dceři Barbaře. Hračka se brzo stala velmi populární a vydobyla si své stálé místo v dětských pokojíčcích.

První panenka Barbie s „tmavou kůží“ se objevila v roce 1968 a jmenovala se Christie. Mnozí ji ale kritizovali, protože podle nich neměla afroamerické rysy a jednalo se jen o klasickou Barbie s jinou barvou. Firma proto v roce 2009 vyrobila novou řadu afroamerických barbín pod názvem „So In Style“. Panenky měly plnější rty, širší nosy a výraznější lícní kosti, aby vypadaly věrohodněji.

Venezuelská vláda zabavila 4 miliony hraček. Chce je rozdat chudým

sinfin.digital