Ani dívka, ani chlapec. Na světě je první nemluvně, které může o svém pohlaví samo rozhodnout

Info.cz

Osmiměsíční Searyl v Kanadě je nejspíš prvním nemluvnětem na světě, které nemá ve své zdravotní kartě ani symbol „M“ pro chlapce, ani symbol „F“ pro dívku. Místo toho tam má „U“, jako nerozhodnuto. Jeho rodič Kori Doty, který se identifikuje jako „nebinární transgenderová osobnost, která není ani muž, ani žena“, chce nechat svého potomka rozhodnout o svém pohlaví samotného. 

„Když jsem se já narodil, tak se doktoři podívali na moje genitálie a přijali rozhodnutí o tom, kdo budu. Toto rozhodnutí mě pronásledovalo celý můj život a ukázalo se jako mylné. Měl jsem pak hodně práce s tím, spoustu věcí změnit,“ říká Doty.

Doty plánuje, že vynechá oficiální pohlaví svého potomka Searyl ze všech oficiálních dokumentů; u nemocniční karty se mu to již podařilo. Argumentuje, že automatické určení pohlaví po narození dítěte ještě není zárukou, že se toto dítě se svou přidělenou genderovou kategorií později během života ztotožní.

„Vychovám Searyl tak, aby dítě mělo silný pocit sebeuvědomění a možnosti jak mi sdělit, kým se cítí být. Já jej zatím vnímám jako kojence a budu se snažit dát mu veškerou svou lásku a podporu, aby byl nejlepším člověkem mimo kategorii muže a ženy, jakým může být,“ říká rodič Doty.

Doty se dlouho snažil, aby dítě nemělo uvedené své pohlaví ani ve svém rodném listu, nicméně úředníci v provincii Britská Kolumbie mu v tomto ohledu nevyhověli. Doty se však nevzdal a jejich rozhodnutí napadnul u soudu.

sinfin.digital