Anorexie a bulimie hrozí i starším ženám. Na vině jsou životní změny i málo mateřské lásky

ČTK

Rozvod, úmrtí v rodině či problémy v zaměstnání mohou vyvolat poruchy příjmu potravy. Podle jedné britské studie se ukázalo, že 15 procent dotázaných žen se s tímto problémem potýkalo. Jde však o to, že u dospělých je obtížná jak diagnóza, tak léčba, napsal italský deník Corriere della Sera.

Poruchy příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie, se nevyskytují jen u dospívajících dívek, ale mohou propuknout i ve vyšším věku, mezi čtyřicátým a padesátým rokem. Britská studie zahrnovala 5300 žen středního věku. Vyplynulo z ní, že tyto poruchy vyvolává šok z rozvodu, těžké zklamání v práci či hluboký zármutek. Každá šestá žena za svého života bojovala s anorexií nebo bulimií a 3,6 procenta žen se s nimi potýkalo v posledním roce.

Soudilo se, že v tomto věku ženy překročily choulostivé období pro vznik poruch příjmu potravy, které se nejčastěji spojují s pubertou. Výzkum však ukázal, jak mohou nečekané a stresující změny vyvolat poruchu příjmu potravy u lidí s biologickými či genetickými předpoklady k této patologii.

Posedlost vzhledem. Trumpovi záleží na oblékání spolupracovníků

sinfin.digital