Antikoncepce tlumí chuť na sex. A dalších 9 lží, které vyvrátili vědci

Info.cz

luš

Antikoncepce chrání ženy před nechtěným otěhotněním už víc než padesát let. Ačkoliv je dnes brána za tařka přirozenou součást života, zůstává stále obestřena řadou mýtů. Co všechno se o antikoncepci traduje? 

Při užívání antikoncepce se tloustne

Dříve obsahovaly pilulky mnohem vyšší hladinu hormonů, než má současná antikoncepce. Ženy do svého těla přijímaly zhruba pětinásobně vyšší množství estrogenu, což zvyšovalo pravděpodobnost vedlejších účinků, mezi které patří i váhové výkyvy. Moderní antikoncepce by ale nijak dramatické váhové přírůstky způsobovat neměla. Odhaduje se, že za první rok užívání přibere víc než dvě kila zhruba čtvrtina žen. Dvacet procent jich zhubne a zbytek nepocítí na váze žádnou změnu.

Dojem o váhovém přírůstku může u některých žen vzbudit vyšší množství vody v těle. Hormony v antikoncepci totiž zadrží v těle větší množství tekutiny, než je normální, což se projeví právě na váze. Není ale třeba klesat na mysli. Po několika měsících by se tělo mělo samo srovnat. Pokud ne, gynekolog může předepsat jinou antikoncepci, kterou tělo lépe přijme.

Chuť k jídlu může zvyšovat i progesteron, který je obsažený v pilulkách. Antikoncepce samotná ale za přibírání nemůže. V tomto případě záleží hodně také na ženě samotné a jejím životním stylu. Pokud zvolí vyváženou skladbu jídelníčku a bude mít dostatečný pohyb, přibírat by neměla.

Antikoncepce způsobuje rakovinu

Podle nejnovějších výzkumů naopak dlouhodobé užívání antikoncepce snižuje riziko výskytu některých druhů rakoviny. Experti ze skotské univerzity v Aberdeenu po několika desítkách let výzkumu zjistili, že ženám, které v produktivním věku braly pilulky proti početí, se častěji než ostatním vyhýbala rakovina střev, nádory v děloze a zhoubné bujení na vaječnících. Ženy jsou dle nich chráněny dokonce až 30 let po skončení užívání antikoncepce.

sinfin.digital