Aplikace na sex: O souhlas se stykem budete moci partnera požádat digitálně

Adéla Gálová

Jako námět další epizody futuristicko-vizionářského britského seriálu Black Mirror. Tak působí zpráva o nově vyvinuté aplikaci, která má právně ošetřit poskytnutí souhlasu se sexuálním stykem. Jmenuje se LegalFling (neboli „legální úlet“) a vypomáhá si technologií zvanou blockchain, která je základem technologií kryptoměn, třeba i bitcoinu.

 

 

Podle tvůrců aplikace, která dosud čeká na schválení Googlu a Applu, by měl být sex nejen zábava, ale též „bezpečný pro všechny zúčastněné“. Využití LegalFling-u v praxi znamená, že pokud se například situace v baru začne vyvíjet směrem ke společně strávené noci, v momentě, kdy potvrdíte žádost o „souhlas se sexem“, stáváte se zároveň účastníkem závazného smluvního vztahu.

Pokud byste pak například sdíleli na internetu videozáznam vašeho sexuálního styku či tajili informace o sexuálně přenosných chorobách, ocitnete se před soudem v o poznání složitější situaci. 

Kromě krátkodobých vztahů či „jednorázovek“ myslí LegalFling i na zavedené vztahy, v nichž si partneři mohou nastavit libovolnou délku trvání souhlasu od několika hodin až po „navěky“. Užitečná může být i pro ty, kdo holdují netradičním sexuálním praktikám spojeným s jistými riziky. Aplikace má totiž v nabídce celou škálu postelových libůstek, jejichž rozsah a podobu lze taktéž s předstihem závazně odsouhlasit. Sluší se dodat, že souhlas je údajně možné pomocí stejně prostého manévru zase odvolat.

sinfin.digital