Apple letos slaví 40. narozeniny. Kde jsou jeho první zaměstnanci dnes?

Aneta Bednářová

Technologický gigant Apple letos slaví významné jubileum. Před deseti lety se začal prodávat první iPhone. A před čtyřiceti lety firma Apple v garáži rodičů Steva Jobse vznikla. Tehdejší první zaměstnance zřejmě ani nenapadlo, kam se společnost ze skromných poměrů časem vypracuje. Jak vypadalo první oficiální sídlo firmy a kam to dotáhli tehdejší první zaměstnanci technologického giganta?

Steve Jobs

Jobs v roce 1976 založil firmu Apple se svým přítelem Stevem Wozniakem. Vymysleli první verzi osobního počítače, který ještě neměl obrazovku, a pojmenovali ho Apple I. Firma se stala technologickým průkopníkem a řadu let přináší na trh inovace dříve než ostatní výrobci počítačů a chytrých zařízení.

Steve Jobs na nátlak některých členů vedení musel ve firmě Apple v roce 1985 skončit. Založil firmu NeXT Computer, která ale vyráběla příliš drahé přístroje. Apple společnost roku 1997 odkoupil a Jobs se opět dostal do čela svojí bývalé společnosti. Byl také ředitelem úspěšné firmy Pixar, která vyrobila několik úspěšných animovaných filmů pro Disneyho.

V roce 2011 Jobs zemřel na komplikace spojené s rakovinou slinivky. Jobsova žena Lauren zdědila po manželovi jmění ve výši přes 14 miliard dolarů a je čtvrtou nejbohatší ženou planety. 

Steve Wozniak

Wozniak poznal Jobse v roce 1971. Spojovala je záliba v technologiích, která je nakonec postrčila k založení společné firmy Apple. Wozniak předtím pracoval pro firmu Hewlett-Packard, kde navrhoval kalkulátory. Stál u zrodu prvních počítačů firmy a z Applu odešel na začátku roku 1985, protože ho údajně přestalo bavit, že se z něj stal více manažer než vývojář.

Wozniak je známý filantrop, který neváhá podpořit různé dobročinné projekty. Školy ve svém okrsku prý kompletně vybavil počítačovým zařízením. Jeho jmění se odhaduje na 100 miliónů dolarů

sinfin.digital