Archivy CIA odtajnily dokumenty o Kennedyho smrti. Ukázalo se, že agenti věděli více, než řekli

Info.cz

abe

Kolem vraždy amerického prezidenta Johna F. Kennedyho se i po 54 letech stále objevuje řada nejasností. Přestože americká tajná služba CIA uvolnila dle zákona další tajné dokumenty z vyšetřování vraždy státníka, mnohé dříve předpokládané teorie se stále nepotvrdily. Z archivů ale vyplývá, že vyšetřování nebylo dostatečné a že vraha Lee Harveyho Oswalda si možná někdo najal. Než se mohl ale Oswald k něčemu přiznat, dva dny po smrti prezidenta ho někdo zastřelil.

John F. Kennedy přijel na podzim 1963 se svojí ženou Jackie na oficiální návštěvu Texasu. 22. listopadu se vydali na jízdu městem v otevřeném voze. Právě v tuto chvíli střelec udeřil. Kromě prezidenta byl vážně zraněný i texaský guvernér Jonh Connally, který ovšem útok přežil. I přes převoz do nemocnice byla ovšem zranění prezidenta tak rozsáhla, že nebylo možné jej zachránit.

Policie brzo zatkla domnělého vraha Lee Herveyho Oswalda. Bývalý mariňák ale vinu zatvrzele odmítal. Než stačil promluvit, dva dny po Kennedyho vraždě jej zastřelil při převozu do věznice Jack Leon Rubinstein. Vyšetřování zvláštní komise, kterou vedl Earl Warren, tak muselo pokračovat i bez přiznání obviněného.

Oswald byl podezřelou osobou také díky jeho příklonu k marxismu a obdivu ke Kubě. Léta se vynořovaly různé konspirační teorie, které mluvily o druhém střelci, nebo spiknutí ze strany viceprezidenta Johnsona, který po Kennedym převzal úřad. Národní archiv ale dle zákona musel minulý týden podle webu Politico odtajnit tajné materiály o vyšetřování, které dle prozatímního zkoumání nic podobného nepotvrzují. Dají se z nich ale vyčíst možné důvody, proč útočil právě Oswald.

sinfin.digital