Belgičan získal práci snů. Bude z něj profesionální poustevník

MIA

Osmapadesátiletý Stan Vanuytrecht původem z Belgie získal v konkurenci dalších 49 účastníků konkurzu pracovní místo svých snů. Ve výšce 1 400 metrů nad mořem se z prošedivělého vousatého muže se slabostí pro dýmku stane na dobu neurčitou profesionální poustevník.

Poustevna nedaleko rakouského Saalfeldenu je poslední v Evropě, která je nepřetržitě od svého vzniku obsazená, což je už víc než 350 let. Prázdná nebude ani poté, co se její poslední obyvatel, bývalý kněz a psychoterapeut Thomas Flieglmüller, rozhodl po pouhém roce své vysokohorské osamocené útočiště opustit, aby se mohl věnovat ve Vídni spisovatelské dráze.

Místní kněz Alois Moser nechal ihned vypsat konkurz na nového poustevníka a mezi padesáti uchazeči zvítězil Belgičan Stan Vanuytrecht. Coby profesionální poustevník nebude dostávat mzdu a bude se muset obejít bez řady civilizačních vymožeností, jako je topení, tekoucí voda nebo internet. Odměnou mu bude božský klid o samotě v horách s úchvatnými výhledy na malebné údolí.

„Myslel jsem si, že nemám šanci,“ řekl šťastný vítěz konkurzu, který po světě jezdí v trabantu. „Když jsem četl o poustevně v Saalfeldenu, hned jsem si pomyslel, že to je to pravé místo pro mě.“ Belgičan nejlépe splnil požadavky na místo poustevníka, mezi nimiž bylo i sepjetí s křesťanskou vírou nebo požadavek být smířen sám se sebou.

V poustevně vysoko v Alpách využije i některé životní lekce, kterými si v minulosti prošel. Po rozvodu se ocitl ve finanční nouzi, tudíž nebude mít potíže se skromným životním stylem. Věnoval se také práci s bezdomovci, drogově závislými, alkoholiky, vězni či psychiatrickými pacienty, což pro něj bylo cennou zkušeností. Vanuytrecht rovněž přijal jáhenské svěcení v katolické církvi.

sinfin.digital