Bizarní případ: Na americké ambasádě považovali tříměsíční dítě za teroristu

Info.cz

abe

Teroristické organizace verbují čím dál mladší rekruty. Hlásí se k nim dokonce už i mimina. To si zřejmě pomysleli na americké ambasádě v Londýně, když viděli žádost o vízum tříměsíčního dítěte. Jeho dědeček ve formuláři totiž omylem zaškrtnul, že se kojenec podílel na teroristických aktivitách, sabotáži a genocidě. Zjevný omyl stál ovšem rodinu několik tisíc dolarů i nepříjemný výslech na amerických úřadech.

Zájemci o cestu do Spojených států musí vyplnit takzvanou žádost ESTA o vstup do země. V ní musí cestovatel přiznat, zda v minulosti navštívil některé země, kde se skrývají bašty teroristů, nebo zda sám není teroristou. Jednou z kolonek je i otázka, zda se žadatel nepodílel na sabotážích, špionážích, genocidě nebo terorismu. A právě tu omylem zaškrtnul dědeček tříměsíčního Harveyho. Rodina chtěla společně s miminkem strávit dovolenou na Floridě.

Chybu si dědeček uvědomil, jakmile úřady ještě před odletem zamítly dítěti vstup do země. „Nemůžu uvěřit, že nepochopili, že se jednalo o náhodnou chybu a že tříměsíční dítě nemůže nikoho ohrozit," svěřuje se pro The Guardian 62letý prarodič Harveyho.

Jakmile se o zamítnutí dozvěděli, dostavili se na americkou ambasádu v Londýně, aby dokázali, že tříměsíční dítě skutečně není terorista. Cesta z jejich domovského Cheshiru jim trvala asi 10 hodin, déle než jimi plánovaný let z Manchesteru do Orlanda na Floridě.

sinfin.digital