Bojoval po boku proruských separatistů na Ukrajině, v Iráku, teď ho překvapivě přijala americká armáda

Info.cz

vkr

Voják Guillaume Cuvelier ještě neoslavil třicet let, ale zkušeností z bojů už má na rozdávání. Před třemi lety se přidal k proruským separatistům bojujícím na východě Ukrajiny, od roku 2015 bojoval v severním Iráku po boku kurdských Pešmergů. V posledních měsících dokončil výcvik americké armády a zařadil se do stálé služby, uvádí deník Washington Post. 

Cuvelier, který má americké i francouzské občanství, strávil před prvním výletem na Ukrajinu několik let ve francouzských ultranacionalistických organizacích. Jedna z nich byla i Strana Francie, která se odštěpila v roce 2010 od strany Národní fronta Marine Le Penové.

Když dorazil na Ukrajinu, založil tam srbsko-francouzskou bojovou jednotku Unité Continentale. Ta ve svém manifestu označila Severoatlantickou alianci za „teroristickou vojenskou organizaci“, Francii pak viděla jako amerického otroka. „Rusko naopak ztělesňuje sílu. Sílu k odporu, který s sebou chceme přivézt zpět na Západ. Společnost strukturovanou okolo tradice, rodiny, patriotismu,“ říká Cuvelier o motivech, proč se rozhodnul přidat se na stranu proruských separatistů na Ukrajině.

Voják, který chtěl útočit jako uprchlík, měl seznam obětí. Chtěl zavraždit i poslankyni

sinfin.digital