Británie je na nohou, v nových pětilibrovkách je lůj

Michaela Kratochvílová

Britští vegetariáni a vegani jsou v šoku. Nové pětilibrové bankovky, jejichž rub zdobí podobizna Winstona Churchilla, totiž obsahují lůj, který, jak praví definice, je živočišný tuk z přežvýkavců, a tudíž pro odpůrce živočišných produktů zcela nepřijatelný.

Polymer, ze kterého jsou nové britské pětilibrové bankovky, obsahuje stopové množství živočišného tuku. I to ale stačilo, aby ve Velké Británii vznikl pořádný poprask, jak upozornil deník The Telegraph. Internetem už koluje petice, která požaduje stažení „tučných“ peněz z oběhu.

Kdo je především šokovaný, jsou odpůrci výrobků živočišného původu, tedy vegetariáni a vegani. Všechno přitom začalo zcela nevinným dotazem na Twitteru. Uživatelku sítě Steffi Roxovou zajímalo, co je pravdy na tom, že v penězích najde lůj a zeptala se přímo Bank of England. Odpověď peněžní instituce ji šokovala, v pětilibrovkách se skutečně živočišný tuk nachází.

Petici, která vznikla coby okamžitá reakce na včerejší tweet, do úterní páté hodiny odpolední podepsalo přes 18 tisíc lidí. Takže zřejmě rychle dosáhnou hranice, po jejímž překročení se podnětem musí zabývat příslušné orgány. Sociální sítě se hemží reakcemi znechucených Britů. Jedni se diví, jak mohlo někoho napadnout „přidávat tuk do bankovek“, jiné trápí, že první bankovku z nové edice věnovali paradoxně na podporu veganské nadace.

Ke slovu se ale kromě výhrůžně se tvářící petice a rozzuřených vegetariánů a veganů dostává i proslulý suchý britský humor. Řada obyvatel ostrovního království totiž nabízí zoufalým odpůrcům peněz s lojem své služby v případě, že by se chtěli „mastných“ Liber zbavit.

sinfin.digital