Brusel chce utnout další národní tradici. Vyhlášené hranolky už si zřejmě jen tak nedáte

Info.cz

luš

Nedílnou součástí belgické národní kultury jsou vedle piva či fotbalu také dvakrát osmažené hranolky. O tuto pochoutku však Belgičané možná brzy přijdou. Evropská unie po nich požaduje, aby změnili proces výroby a vyhnuli se tak uvolnění nebezpečné sloučeniny. Belgičané oponují, že takový zásah poškodí chuť hranolek a odmítají se nařízení podřídit.   

Postup na výrobu hranolek je v Belgii ustálený po několik století. Základem jsou čerstvé brambory odrůdy Bintje a dvojí smažení v rostlinném oleji, někdy v kombinaci s živočišným tuke, husím sádlem. Zákazník dostane hranolky, které jsou díky dvojímu smažení na povrchu křupavé a uvnitř krásně šťavnaté, zabalené v papírovém kornoutu, osolené a polité majonézovou omáčkou.

sinfin.digital