Býk probodl slavného toreadora a usmýkal ho. Španěl zemřel, když pomáhal kolegovi

ČTK

lup

Slavný španělský toreador Iván Fandiño podlehl v sobotu večer v nemocnici zraněním, která utrpěl při koridě v Aire-sur-l'Adour na jihozápadě Francie. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj mezi zdravotníky. Šestatřicetiletého toreadora podle zmíněného zdroje nejprve ošetřili přímo na stadionu, v sanitce se mu dvakrát zastavilo srdce a zemřel při příjezdu do nemocnice.

Fandiña býk probodl, když vypomáhal svému krajanovi Juanovi del Alamo. Zakopl o pláštěnku a upadl na zem, kde ho býk nabral na rohy. Předtím v aréně při vlastním vystoupení zvítězil a odřízl ucho svého prvého býka při této koridě.

Fandiño byl Bask, narodil se v okolí Bilbaa. Byl známý svou odvahou, neváhal se utkat s býky, které jeho kolegové odmítali.

Naposledy zahynul toreador v aréně loni 9. července, kdy ve španělském městě Teruel býk vyhodil devětadvacetiletého Víctora Barria do vzduchu, pak ho bodl rohem do hrudníku a prudce s ním smýkal. Zhruba o měsíc dříve podlehl mexický toreador El Pana zraněním, která utrpěl při květnové koridě v Ciudad Lerno. Při hledání obdobné tragické události ve Francii je podle AFP nutné se vrátit až do roku 1921, kdy v Béziers zahynul španělský toreador Isidoro Mari Fernando.

Býčí zápasy jsou stále populární ve Španělsku, kde se ročně pořádá okolo 1800 zápasů pro šest milionů diváků, což podle organizátorů každoročně vytváří tržby okolo 3,5 miliardy eur (asi 91,5 miliardy Kč). Nicméně zájem domácího publika o býčí zápasy dlouhodobě klesá a řada měst koridu zrušila.

sinfin.digital