Byl jsem si jistý, že jsme pod útokem, říká muž, který odeslal Havajanům falešné varování před raketou. Ze života má peklo

lup

Incident z 13. ledna vzbudil pozornost po celém světě. Havaj tehdy vyděsilo varování před bezprostředním útokem balistické střely. V době zvýšeného napětí mezi USA a KLDR to vypadalo jako katastrofická zpráva, která bude mít dalekosáhlé dopady. Jenže varování bylo falešné. Muž, který poplach spustil, teď poprvé promlouvá a popisuje peklo, které kvůli své chybě prožívá.

Je mu něco přes 50 a s novináři mluví jen pod podmínkou anonymity. Už tak je toho na něj dost – dostává výhrůžky a představa, že se celý svět dozví jeho jméno, je neúnosná. „Pár posledních týdnů pro mě bylo peklo,“ říká. Poruchy spánku, potíže s jídlem – stresová situace si na něm vybírá daň.

Co se vlastně v osudný den stalo? Dosud se vědělo, že muž odeslal varovnou SMS při střídání směn. Nešťastný krok v situaci, kdy opadá pozornost – mohlo se zdát. Jak píše The Independent, ve skutečnosti všemu předcházel telefonát. Operátor zrovna začínal sobotní směnu a slyšel kolegu, který na zabezpečené lince mluvil s někým z pacifické flotily.

Zoufalec týdne: Jiří Drahoš. Komentář Petra Holce

sinfin.digital