Celá léta jezdíte na eskalátorech špatně. Vědci zjistili proč

kris

Je to nepsané pravidlo snad po celém světě. Na pravé straně eskalátoru se stojí a levá je volná pro ty, kdo nemají času nazbyt. Téma nedávno oživil ředitel metra ve Washingtonu, který řekl, že tento zvyk může pohyblivé schody poškozovat. Později svůj výrok poopravil s tím, že stání na obou stranách je bezpečnější. Vědci teď ale přišli s tím, že je i rychlejší. 

V londýnském metru výzkumníci udělali v roce 2015 experiment, při kterém nabádali lidi, aby využívali i volné místo nalevo. Zjistili, že u eskalátorů, které jsou delší než  18,5 metru, se pak tlačenice zkrátí o 30 sekund. Vědci si za vzorovou vzali stanici Green park v Londýně. Vypočítali, že vyjít tamní pohyblivé schody trvá 26 sekund. Pokud člověk stojí, nahoře je za 40 sekund, píše New York Times

V době, kdy je metro plné, se ale na eskalátory stojí fronta, takže průměrný čas těch, kteří stojí je 138 sekund a pro ty, kteří jdou 46 sekund. Pokud by každý stál, průměrný čas by byl pro všechny 59 sekund.

To znamená sice mírné zpomalení pro chodce, ale výrazné zrychlení pro stojící cestující. Vědci zjistili, že počet lidí ve frontě klesl ze 73 na 24.

„Ti, kteří stojí na pravé straně používají většinou každý druhý schod. Ti, kteří jdou, mezi sebou drží rozestupy nejčastěji 3 schody, což plýtvá místem,“ vysvětlili autoři studie.

sinfin.digital