České velikonoční tradice žijí i v USA. Češi a jejich potomci tam pečou mazance

Info.cz

kris

Každý, kdo žil nějakou dobu v cizině, to zná. O Vánocích nebo Velikonocích se člověku začne po domově stýskat a tak se snaží připomenout si Česko alespoň některými tradicemi. A k těm českým velikonočním patří bezpochyby mazanec. Sladký bochánek posypaný mandlemi najdete dokonce i za velkou louží.

Mazanec je jednou z nejstarších českých tradic vůbec. Kořeny sahají až do 15. století, kdy bohatí pekli mazance z mouky, vajec cukru, rozinek, mandlí a kandovaného ovoce, zatímco ti chudší často drahé ingredience jako rozinky a cukr nepoužívali.

Dnes mnoho lidí mazanec péct nechce, vymíchat řádně těsto a nechat vykynout totiž není nic snadného a tak si mazanec koupí často v obchodě. Čechům žijícím v cizině nezbývá ale nic jiného než si pochoutku připravit a tak tradice mnozí nedodržují.

Některé rodiny ale bojují za to, aby tradce nevymizela. Mají vlastní recepty, které si předávají z generace na generaci. Nancy Vesecky, majitelka českého pekařství v Berwynu ve státě Illinois se rozhodla, že bude péct i mazance. A říká, že Češi a jejich potomci mazance hojně nakupují. Někteří z nic mazanec po zakoupení dokonce nechávají v kostele posvětit. 

sinfin.digital