Chcete být šťastnější? Dělejte těchto 10 věcí každý den!

Tereza Čechová

Kdo by nechtěl být v životě opravdu šťastný? Přísloví praví, že i cesta je cíl, a nejinak to platí i o samotném štěstí. Spokojení lidé toho však zároveň v životě i více dosáhnou, není proto namístě otálet ve svém snažení být taky takový. Zde je deset tipů.

1. Více se usmívejte

Úsměv zlepšuje náladu a pokud ho doprovází upřímně pozitivní myšlenky, je z něj hotový lék. Pomáhá snižovat stres a celkově uvolňuje mysl, čímž napomáhá i soustředění.

2. Pohyb

Máte pocit, že je fyzické cvičení něco, na co vám rozhodně nezbývá čas? Rozmyslete si to dobře. Stačí sedm minut denně (podrobné návody k těmto krátkým aktivitám najdete všude na internetu) a zlepší se nejen vaše fyzická kondice, ale i psychická odolnost, což je v nynější informacemi a stresem přehlcené společnosti velice užitečné.

Výzkumy prokázaly, že lidé s depresemi, kteří svou léčbu antidepresivy doplnili o fyzickou aktivitu, vykazují po delší době mnohem lepší výsledky i ve své psychice.

3. Buďte více se svou rodinou a přáteli

Člověk je tvor společenský a izolace jej doslova ničí. Příliš málo času stráveného s milovanými osobami je také často jednou z největších výčitek umírajících lidí.

Stejně jako oni mohou v náročné životní situaci podržet vás, můžete vy pomoci jim. Cítíte-li se milovaní a máte-li pocit, že je o vás dobře postaráno, máme navíc větší šanci dožít se vyššího věku.

4. Choďte častěji ven

Dvacet minut na čerstvém vzduchu každý den podporuje nejen dobrou náladu, ale i paměť a myšlení celkově.

Nejlepší je pokusit se trávit čas opravdu mimo město. I chvilka v městském parku je ale lepší, než trávit celý den zavřený v kanceláři.

5. Více spánku

Nic nepomáhá tělu s regenerací po dlouhém dni tak, jako spánek. Nejen, že jsou lidé po vyspaní lépe koncentrovaní a mají lepší paměť – jsou opět i o mnoho štastnější.

Nálada při probuzení mnohdy ovlivní celý den. Je tedy nasnadě nechodit spát až ve chvíli, kdy už je jasné, že se probudíme naprosto zničení a znechucení představou opuštění postele.

6. Pomáhejte ostatním

Chcete být šťastní? Dělejte šťastnými i ostatní ve svém okolí.

Nezáleží na tom, potěšíte-li je tím, že je vyslechnete, či jim darujete malý dárek. Jejich štěstí na vás bude mít blahodárný vliv v každém případě.

7. Choďte na výlety

Rutina je další věcí, která dokáže neuvěřitelným způsobem vysávat energii. Stačí však jeden malý výlet a vůle do práce může opět nevídaně stoupnout. Nakonec stačí se na dané chvíle už jen těšit.

8. Meditujte

Meditace je důležitý návyk pro soustředění i osobní pohodu. Doslova vyčistí mysl a úžasně vás zklidní. Její účinky jsou navíc dlouhodobé.

9. Přestěhujte se blíž ke své práci

Trávit každý den spoustu času v dopravní zácpě není nic příjemného. Možná je lepší spokojit se s o trochu menším domem či o trochu horší prací, než každý den podstupovat peklo, jakým náročné a dlouhé dojíždění jistě je.

10. Buďte vděční

Chceme-li být opravdu šťastní, je vděčnost jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. Stačí si psát deník, ve kterém zaznamenávate dobré věci, které se každý den udály, či se o ně přímo dělit s někým blízkým. Pouhá vzpomínka na hezké chvíle ve vás automaticky navodí stejný pocit, jako když jste je přímo prožívali. 

sinfin.digital