Chemoterapie může paradoxně šířit rakovinu a vyvolat agresivnější nádory, ukázala studie

Info.cz

ekb

Tisíce lidí se díky ní vyléčily, nejnovější studie však potvrzuje, že chemoterapie může zároveň způsobit šíření rakoviny do dalších orgánů a vyvolat vznik mnohem agresivnějších nádorů. Ukázal to výzkum amerických vědců, kteří zkoumali dopady léků na pacienty s rakovinou prsu. Informoval o tom deník The Telegraph.

Podle závěrů studie zveřejněné v lékařském časopise Science Translational Medicine američtí vědci zjistili, že chemoterapie zvyšuje pravděpodobnost, že budou rakovinné buňky migrovat do jiných částí těla, kde mohou spíš způsobit smrt. I když tak v konkrétním případě chemoterapie zabere, může pacientovi nebo pacientce zadělat na mnohem větší problémy.

Podle amerických vědců tyto „toxické léky“ v podstatě zapnou „opravné mechanismy“ v těle, které nakonec způsobí, že nádor zesílí. Zároveň zvyšují počet „vstupů“ v krevních cévách, které následně umožní šíření rakoviny v těle. Doktor George Karagiannis z lékařské univerzity v New Yorku zjistil, že se počet těchto vstupů zvýšil u 20 pacientek, které dostávaly dvě běžné dávky chemoterapie.

sinfin.digital