Čína jako mrakodrapová velmoc utíká zbytku světa. Kolik toho postavila?

luš

Před devíti lety se Čína dostala na první místo v počtu postavených mrakodrapů za rok. A od té doby ji nikdo nedokázal sesadit. Mrakodrapy jsou v přelidněných čínských městech přirozeně volbou číslo jedna a rostou mimořádným tempem, i když občas na úkor kvality. Jedno z čínských měst loni dokonce postavilo víc výškových budov než Spojené státy a Austrálie dohromady.

Ještě před dvaceti lety nebyl o moc víc než pouhou zastávkou na cestě do Hongkongu. Dnes je Šen-čen jedno z největších měst v Číně a jedno z nejrychleji rostoucích na světě. Mluví se o něm jako o asijském Silicon Valley, neboť v něm sídlí čínští technologičtí giganti jako Huawei a Tencent.

Podle serveru Bussiness Insider se z Šen-čenu stalo tak populární místo k žití, že realitní makléři pomalu nevědí, kam dřív skočit. Zdejší trh s realitami patří mezi ty nejžhavější v Číně. Možná i proto tu minulý rok vyrostlo hned jedenáct mrakodrapů, což je víc, než postavily Spojené státy a Austrálie za uvedené časové období dohromady. Tři budovy patří rovnou mezi 20 nejvyšších, které na světě loni vznikly.

...
sinfin.digital