Cukr působí na mozek podobně jako kokain. 8 věcí, které s tělem dělá sladké

Info.cz

sta

Kdo by neměl alespoň někdy chuť na sladké? Co taková čokoláda nebo limonády dělají s lidským tělem, popsal americký týdeník TIME. Některá zjištění vás jistě překvapí.

1. Mozek trpí

Jak fruktóza jako přirozený ovocný cukr, ale také jako součást kukuřičného sirupu, ze kterého se vyrábí glukózový sirup, tak i klasický řepný cukr stimulují tzv. mozkové centrum odměn. Jenže pokud tělo přijímá příliš mnoho cukru, zejména pak toho kukuřičného, může se zhoršovat například učení nebo paměť, ukázal výzkum. Kdo si chce udržet psychickou kondici, měl by zůstat u slaných dobrot, radí dětský endokrinolog ze sanfranciské dětské nemocnice Robert Lustig.

2. Větší chuť k jídlu

V mozku může fruktóza narušit pocit sytosti, zjistil průzkum. Způsobuje, že lidské tělo po jídle nedosáhne uspokojivého pocitu nasycení. V menší míře se uvolňují hormony sytosti inzulin a leptin, a naopak se zvyšuje hladina hormonu hladu ghrelinu. Fruktóza tedy naopak chuť k jídlu podněcuje, ačkoli další dávky energie tělo nepotřebuje.

3. Pleť stárne rychleji

Příliš mnoho cukru může bránit obnově kolagenu v kůži, tedy proteinu, který udržuje pleť vláčnou a pružnou. Pravidelný příjem cukrů může vést k tomu, že pokožka ztrácí pružnost a mohou se předčasně objevovat vrásky. Odborníci doporučují nahradit sladkosti dvěma až třemi porcemi ovoce, které je zdrojem přírodního cukru.

sinfin.digital