Děsivá odhalení: historici objevili desítky tisíc neznámých míst nacistické perzekuce

Info.cz

luš

Před sedmnácti lety se americké muzeum holokaustu rozhodlo vytvořit soupis koncentračních táborů, ghett a dalších míst nacistické perzekuze na evropské půdě. Badatelé tehdy odhadovali, že jich bude zhruba pět tisíc. Od té doby ale museli své odhady několikrát upravovat. Dnes takových míst evidují více než čtyřicet tisíc a další přibývají.

Vedle koncentračních táborů a ghett se do sborníku dostaly také pracovní a zajatecké tábory či nevěstince, které svého času sloužily pro obveselení vojáků. Aby bylo zařízení zaevidováno, musí jeho existenci potvrdit řada očitých svědků a musí se o něm psát v dokumentech tehdejší správy. Někdy badatele k dalšímu „objevu“ dovedou také důkazy nalezené na už doložených místech nacistické perzekuce.  

Na začátku projektu badatelé odhadovali, že se ve sborníku objeví pět tisíc zařízení. Po roce museli kvůli novým a novým nálezům posunout horní laťku na úroveň desíti tisíc. Ale ani to nestačilo. Nyní evidují 42 500 míst, kde nacisté zadržovali a vraždili Židy a další nepohodlné osoby. Další stále přibývají, projekt poběží do roku 2025, kdy by měla vyjít poslední část sborníku.

sinfin.digital