Dny, maximálně týdny. Obří ledovec se odtrhne od Antarktidy, dramaticky zvedne hladinu moří

Info.cz

ekb

Antarktida už možná velmi brzy nebude taková, jak ji známe dnes. Vědci dlouhodobě upozorňují, že se obří prasklina na šelfovém ledovci Antarktidy Larsen C každým dnem zvětšuje a varují, že se odtržení jednoho z největších ledovců v historii nezadržitelně blíží. Podle nejnovějších výsledků sledování je to však otázka pouhých několika dnů.

Podle vědců z britského projektu MIDAS, který sleduje efekty globálního oteplování na Antarktidu, by se obří kus ledovce mohl odtrhnout „během několika hodin, dnů nebo týdnů“. Ve své středeční zprávě přiznávají, že sice nedokážou přesně říct, kdy neodvratitelný okamžik nastane, oproti předchozímu pozorování však jde o pozoruhodný zvrat.  

Důkazem „bezprostředního“ odlomení ledovce, jehož velikost vědci odhadují na 5000 kilometrů čtverečních, je stále zrychlující se zvětšování trhliny, které se v rozmezí dnů od 24. do 27. června víc než ztrojnásobilo. Prasklina tak urazí deset metrů za den. To je podle vědců z MIDAS „nejvyšší rychlost, která byla na tomto ledovém šelfu kdy zaznamenána“.

Samotné odlomení obřího ledovce podle odborníků hladinu moře nárazově nezvedne – i dnes je totiž led ponořený ve vodě. MIDAS však odkazuje na studii publikovanou v roce 2015 v časopise Cryosphere, podle které by proces odlomení mohl ohrozit stabilitu odtrženého ledovce. Pokud by se tak utržený Larsen C rozlomil nebo rozpadl tak, jako v roce 2002 udělal Larsen B a v roce 1995 Larsen A, hladinu moře by to s největší pravděpodobností zvedlo.

Hladina moře se navíc zvýší i díky tomu, že ledovec, který se utrhne, přestane blokovat led uvnitř. Ten se tak začne uvolňovat do moře. Pokud by tak veškerý led, který dnes Larsen C zadržuje, skončil ve vodě, celosvětová hladina moří by podle vědců z univerzity Swansea ve Walesu vzrostla o 4 palce, tedy o víc než 10 centimetrů. 

sinfin.digital