Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Dohněda opečeným bramborám se vyhněte. Způsobují rakovinu

Dohněda opečeným bramborám se vyhněte. Způsobují rakovinu

Jsou tmavší, křupavější a také rakovinotvorné. Řeč je o hranolkách nebo o bramborách pečených v troubě. Při tomto způsobu přípravy vytvářejí brambory akrylamid, který způsobuje rakovinu. Tvrdí to aspoň vědecká studie, kterou zveřejnila britská média.

Kdo by si rád nepochutnal na pěkně propečených bramborách nebo křupavých hranolkách? To vede většinu lidí k tomu, že nechávají péct brambory v troubě o něco déle. Jenže s oblíbenou pochoutkou pak konzumují i rakovinotvorný akrylamid.

Ten se zpravidla používá v papírenském, stavebním, metalurgickém nebo textilním průmyslu a Evropskou agenturou pro chemické látky (FSA) byl zařazen na seznam látek, které vzbuzují zvýšené obavy.

 

Látka negativně působí na nervový systém, může způsobit halucinace, malátnost nebo necitlivost periferních částí těla. Ale hlavně je klasifikována jako potenciální karcinogen a je prokázaným mutagenem.

CELÝ ČLÁNEK SI PŘEČTETE NA BLESK.CZ

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek