Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Drtivá většina lidí vaří rýži špatně, hrozí jim otrava arsenikem

Drtivá většina lidí vaří rýži špatně, hrozí jim otrava arsenikem

Nasypat do hrnce, zalít vodou a vařit tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří. Způsob, kterým naprostá většina lidí připravuje rýži, je ve skutečnosti nebezpečný. Z potraviny se nedostanou všechny škodliviny, konzumenti si mohou přivodit otravu arsenikem.

Není tajemstvím, že se do rýže dostávají škodliviny z hnojiv, ale také ze znečištěného životního prostředí, ve kterém se nacházejí mnohá pole. Vědci už před časem varovali, že je v obilovině často přítomný prudký jed arsenik, kterým se v minulosti hubili obtížní hlodavci v domácnostech. Arsenik, kterému se dříve říkalo také otrušík, nemusí vždy způsobovat okamžitou otravu. Jedná se ovšem o nebezpečnou látku se silně karcinogenními účinky.

Pro mnohé pak může být překvapivé, že rýže pěstovaná v zemích Evropské unie nebo ve Spojených státech při testech vykázala dvakrát až třikrát vyšší hodnoty obsahu arseniku než odrůda basmati pěstovaná na asijských rýžových polích. Jedovatá substance se do životního prostředí dostávala dlouhodobě také jako vedlejší produkt lidské činnosti. Pokud chcete rýži nadále konzumovat, je dobré se tedy zaměřit na způsob přípravy.

Profesor přírodních věd z univerzity v Queensu Andy Meharg vyzkoušel tři možnosti vaření rýže a současně měřil hodnoty arseniku, o výsledcích informoval britský Independent. Klasický způsob, kdy na jeden díl rýže připadají dva díly vody, která se v průběhu vyvaří, se ukázal jako nejhorší. Množství jedovaté látky v pokrmu zůstalo téměř na stejných hodnotách jako před začátkem přípravy.

Když Meharg vařil jeden díl rýže v pěti dílech vody, přebytečnou tekutinu slil, a uvařenou rýži následně propláchl, zredukoval se obsah arseniku o osmdesát procent. Nejlépe pokus dopadl v okamžiku, kdy nechal rýži přes noc namočenou ve vodě, zasyrova ji proplachoval tak dlouho, dokud nebyla čirá a až poté ji vařil. Ideální je stejně vařit pokrm v poměru jedna ku pěti.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek