Dvouletý cvalík kouřil čtyři krabičky denně. Bojoval s tím roky, teď je prý svěží a šťastnější

Info.cz

abe

Denně vykouřil čtyři balíčky cigaret. Odvykat škodlivému zvyku se učil několik let. Teď je už šťastný a podle svých slov se cítí velice svěže. Aktér tohoto příběhu se návyku zbavoval těžce, ale úspěšně. Zarážející je, že mu je teprve osm. Kouřit začal ve dvou letech.

V té době zaujal snad celý svět. Malý chlapec, který ještě nosil plenky, střídal v rukou kojeneckou láhev a cigaretu. Na nikotinu byl závislý a vykouřil až čtyři krabičky denně. Zlozvyk se ho držel od dvou let a jeho matka byla příliš slabá, aby mu cigarety odpírala.

Kouřit se naučil na tržnici, kam chodil s matkou prodávat ovoce a zeleninu. Bylo zde také snadné vyžebrat cigaretu, a proto se z chlapce stal brzo silný kuřák. Matka nedokázala zakročit. „Začal mlátit hlavou do zdi, choval se bláznivě a ubližoval si, když jsem mu nechtěla dát cigaretu,“ popisuje žena pro CNN. Dál ho proto ve zlozvyku podporovala a dávala mu cigarety, nebo peníze, za které si je kupoval.

566290:article:true:true:true

„Bylo pro mě těžké skončit. Když jsem nekouřil, měl jsem hořko v puse a měl jsem závratě,“ popisuje dnes už osmiletý Aldi Rizal ze Sumatry. Nyní už chodí do školy, je zdravý a má dobré známky. To vše hlavně díky psychologovi Seto Mulyadimu, který jej několik let odnaučoval kouřit. Postupně chlapce zapojoval do čím dál více různorodých aktivit, které odváděly jeho pozornost od kouření. Běhal s ním, nebo si hráli a hlavní část odvykacího procesu tak chlapec musel trávit denně s psychologem.

sinfin.digital