Egyptské divy odhazují zábrany a hned létají tvrdé tresty. Za výsměch Nilu půl roku vězení natvrdo

Jitka Jeníková

„Egypt je darem Nilu,“ pravil údajně slavný historik z pátého století př. n. l. Hédorotos. Nejdelší řeka Afriky, jež soupeří o celosvětové prvenství s Amazonkou, je rozhodně důvodem, proč patří Egypt mezi kolébky civilizace a proč se mohl stát obilnicí starověkého Říma. A o tom, že je dodnes symbolem národní hrdosti, o kterém není radno žertovat, se definitivně přesvědčila slavná egyptská zpěvačka Širín, jíž soud vyměřil šest měsíců za mřížemi a navrch pokutu.

„Naše země je v bezpečí v našich rukou, dokud žijeme; pozvedáme ji k výšinám, žijeme v ní rok za rokem a jsme její živnou půdou,“ zpívá populární Egypťanka v prvních verších své slavné písně, která jí teď dost nejspíš, byť nepřímo, vyslouží pár měsíců ve vězení.

Fake News a půl roku basy

V Egyptě se totiž nevyplácí dělat si legraci téměř z čehokoliv, ať už je to stav nilské vody nebo fenomén svobodných matek. Širín, která mimo jiné zasedá jako jedna z porotců v arabské mutaci celosvětově oblíbené soutěže The Voice (u nás vysílala TV Nova pod názvem Hlas Česko Slovenska), si během vystoupení ve Spojených arabských emirátech udělala legraci z názvu vlastní písničky „Mašarabtiš min Nílhá“ („Nepil jsi z Nilu“). Posluchačce z publika, jež si píseň vyžádala, odvětila, že by to nedělala, že by akorát tak chytila schistosomózu (parazitní chorobu, kterou způsobují krevní motolice) a doporučila jí, aby raději pila evian. Nevinný vtípek? Zapomeňte, tohle je Nil a o něm nebude nikdo nic takového říkat (i když je to nejspíš pravda).

ANALÝZA: Rusové v roli Hamleta – volit, či nevolit, to je oč tu běží

sinfin.digital