Facebook, jak ho neznáte. 15 snímků vás provede historií od studentské sítě ke globální modle

Michal Benatzky

Život bez Facebooku si velká část planety už nedokáže představit. Mnoho z nás na něm tráví hodiny denně a používá ho jako spojení s okolním světem, zdroj zpráv a novinek i inzertní prostor v jednom. Ne každý už ale ví, jak globální hráč ovlivňující, co se lidem po celém světě honí hlavou, začínal. Proměnu sociální sítě od skromného projektu v giganta, který z Marka Zuckerberga udělal jednu z nejvlivnějších osobností planety, si prohlédněte v naší galerii.

1. Původně nesl projekt jméno Thefacebook a zpočátku sloužil k propojování studentů Hardvardské univerzity, kde tehdy zakladatel této sociální sítě – Mark Zuckerberg, studoval. 

2. Facebook je nedílnou součástí internetu už téměř 14 let. Za tu dobu prošel mnoha designovými i organizačními změnami.

3. Zajímavé jsou nejčastější otázky uživatelů rané facebookové doby. Je zde například zodpovězeno, jaký smysl vlastně na Facebooku má 'šťouchání', které je zde k dispozici dodnes. Jedna z otázek také míří na to, jestli je celá vznikající sociální síť školním projektem. „Ne, je to jen ze srandy,“ zněla odpověď budoucího multimiliardáře.

4.  Už v roce 2005 se objevily skupiny. Jedna z největších z března toho roku měla závratných 3200 členů.

5. V počátcích ještě neexistovala zeď a tak byl Facebook jen souborem na sobě nezávislých profilů.

6. V roce 2005 také z oficiálního názvu mizí počáteční „the“ doménu facebook.com kupuje rozvíjející se společnost za 200 tisíc dolarů.

7. A takto vypadal v roce 2006 profil Marka Zuckerberga:

sinfin.digital