GALERIE: Fotograf zdokumentoval skutečný život Sámů. Zapomenutý národ se dodnes živí chovem sobů, to ale není vše

Info.cz

Sámové tradičně obývali oblast označovanou jako Sápmi, která se rozprostírá v severních oblastech Norska, Švédska, Finska a ruského poloostrova Kola. Přestože je formálně rozdělena hranicemi čtyř států, existují Sámové jako jedna skupina se společnými kulturními a jazykovými vazbami a jednotnou identitou. Fotograf Joel Marklund chtěl zprostředkovat skutečnou povahu této identity a nabídnout více než pouze povrchní dojem pastevců sobů žijících v horách. Podívejte se na jeho snímky v galerii.

„Nejlepší příběhy se nemusí vždy odehrávat v nejexotičtějších nebo dalekých zemích,“ dodává Marklund, Evrospký ambasador Nikon. 

Pokusil se překonat stereotypy, které jsou podle jeho názoru se Sámy spojené, a nahlíží do jejich všedního života prostřednictvím sady důvěrných portrétních snímků.

„Byl jsem rozhodnut zachytit něco, čemu jsem věřil, co pro mě bylo opravdu důležité. Příběh Sámů nebyl příliš často vyprávěn a protože jsem vyrostl v Bodenu, odkud to není daleko k nejbližším sámským komunitám, cosi mě k nim přitahovalo a nutilo tento příběh objevovat,“ dodává. Posuďte sami. 

sinfin.digital