Hodina Země: Po světě se zhasínají ikonické památky, do tmy se zahalil i Petřín

ČTK

raz

Světoznámá opera v australském městě Sydney, ikonický oblouk v indické metropoli Dillí a mrakodrap Petronas v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru patří k prvním objektům, které vypnuly osvětlení v rámci letošní celosvětové akce upozorňující na naléhavost problémů spojených se změnou klimatu. Tradiční celosvětové události Hodina Země, při níž vypne světla řada objektů a budov, se na planetě postupně koná podle časových pásem od 20:30 do 21:30 místního času. Iniciativy se podeváté zúčastní také Česká republika, zhasnuto bude například osvětlení pražské Petřínské rozhledny.

Zhasínání světel u příležitosti Hodiny Země začalo v Sydney v roce 2007, od té doby se akce rozšířila do více než 180 zemí světa. Kromě vypínání osvětlení městských památek lidé po celém světě v rámci akce zhasínají také osvětlení svých domů.

Šedesát minut je příležitostí vyzvat společnost, aby se přesunula z "kultury konzumu" ke snaze chránit životní prostředí, uvedl indický ministr pro životní prostředí Harš Vardhan.

sinfin.digital