Holčička se narodila se srdcem mimo tělo. Lékaři jí nedávali žádnou šanci, už tři týdny bojuje o život

ekb

Venellope Hope Wilkinsová nemá start do života zrovna jednoduchý. Její matka ji před třemi týdny přivedla na svět císařským řezem, holčička se však narodila bez hrudních kostí a se srdcem mimo tělo. Musela proto podstoupit tři náročné operace, během kterých lékaři umístili její srdce zpět do hrudníku. Už má za sebou poslední a zatím se jí podle rodičů daří dobře.

Holčička z Velké Británie se narodila se vzácnou vrozenou vadou zvanou ectopia cordis, kdy srdce vyčnívá z těla ven. To je vidět i na záběrech malé Venellope, která ale na rozdíl od mnoha dalších miminek s touto nemocí porod přežila. V Británii je dokonce jediná, která se narodila živá.

Podle jejích rodičů – 31leté Naomi Findlayové a 43letého Deana Wilkinsona – je jejich dcera „velká bojovnice“. O vrozené vadě se dozvěděli už během těhotenství. „Byl to skutečný šok, když ultrazvuk ukázal, že její srdce mimo hrudník,“ popisuje pro BBC Naomi „děsivý“ okamžik, kdy nevěděla, jestli to její dítě na svět zvládne.

„Bylo nám doporučeno, abychom těhotenství ukončili,“ dodává Dean. Nikdo jí velké šance na přežití nedával – kromě jejích rodičů, kteří do poslední chvíle věřili, že se dcera dostane na svět živá. Doporučení lékařů proto nevyslechli a holčičku si nechali.

sinfin.digital