Homofobní Srbsko je světovou jedničkou v operacích změny pohlaví. Proč?

Michaela Kratochvílová

Protiklady se přitahují a očividně to platí nejen na poli partnerských vztahů. Jeden takový rozpor skrývá i Bělehrad: Na jednu stranu je Srbsko jedním z nejvíc homofobních států a tamní pochod hrdosti gayů a leseb musí bedlivě hlídat policie, na straně druhé je země světovou jedničkou v operacích týkajících se změny pohlaví.

Proč si vybrat učně, když můžete mít mistra? To je zásadní důvod, proč se Bělehrad stal světovou jedničkou v transoperacích. Ital, který si přál zůstat anonymní, popsal internetovému deníku BussinesInsider, proč se při výběru kliniky pro změnu pohlaví rozhodl právě pro srbskou metropoli.

„Když jsem se pro operaci rozhodl, udělal jsem si důkladný průzkum klinik po celém světě. Zjistil jsem, že téměř každý lékař, který transoperace provádí, studoval u srbského profesora Miroslava Djordjeviče. Rozhodl jsem se tedy, že půjdu rovnou k prameni veškerých znalostí v této oblasti,“ vysvětlil Ital A. T.

Zákrok u věhlasného srbského chirurga každoročně podstoupí sto lidí z celého světa a dalších dvacet ze zemí bývalé Jugoslávie. V 85 % případů se jedná o změnu ženy na muže, což je považováno za obtížnější než opačný zákrok.

Je to přitom jediná skupina medicínských služeb, kvůli kterým do Srbska proudí lidé ze zahraničí, navzdory tomu, že řada jiných tradičnějších zákroků se dá v zemi zařídit cenově velmi výhodně. Peníze tedy v tomto případě nerozhodují, do Bělehradu táhne osobnost odborníka Djordjeviče.

Lékařovo bělehradské centrum specializované na transoperace je unikátní také proto, že jako jediné na světě dovede dotáhnout celou změnu naráz. „V jednom kroku odejmeme prsa a vnitřní ženské genitálie a vytvoříme nový penis,“ tvrdí Djordjevič.

Aby to bylo možné, přípravy na operaci začínají už o dva roky dříve. Pacient absolvuje psychiatrický posudek a následně začne brát hormony. Teprve po této proceduře je možné realizovat samotnou změnu pohlaví, aniž by to představovalo pro zájemce riziko.

V protikladu s popularitou srbského centra transoperací jde v zemi vlna homofobie. Před šesti lety napadli pravicový extrémisti pochod Gay Pride v Bělehradě a zranili 150 lidí. Další ročníky tak už hlídaly tisíce uniformovaných a vyzbrojených policistů. Z průzkumu OSN z roku 2013 vyplynulo, že se 49 % občanů Srbska domnívá, že je homosexualita choroba, která by se měla léčit.

sinfin.digital