Hotel pro mrtvoly. V Japonsku se můžete ubytovat s nebožtíkem, platí za to stále více lidí

Info.cz

ekb

Napůl hotel, napůl márnice. Tak si lze představit ubytovací zařízení, jejichž oblíbenost v Japonsku neustále roste. Přestože se to může zdát neuvěřitelné, možnost ubytovat se s mrtvolou příbuzného vyhledává stále větší počet Japonců. Tamní populace rychle stárne a pohřební služby nestíhají. Na pohřeb lidé čekají i několik dní. Než na ně přijde řada, mohou využít služeb těchto „hotelů pro mrtvé“, kde jsou pokoje i rakve k uchovávání mrtvých těl dokonale uzpůsobené. Naposledy se rozloučit s blízkým však můžete i tady, hotely nabízejí alternativu tradičním pohřbům, jejichž ceny v Japonsku dosahují astronomických výšek.

Na první pohled není na hotelu Relation v japonské Ósace nic zvláštního. Minimalistické pokoje jsou vybavené obyčejnými postelemi a televizorem na zdi, stačí ale přejít chodbu a dostanete se do místnosti, kde odpočívá nebožtík. Pokoje pro mrtvoly jsou vybavené malými oltáři a katafalkem. Klienti, kteří se v hotelu zdrží déle, si mohou objednat i klimatizovanou rakev s průhledným víkem, ve které mrtvé tělo vydrží díky chladu stejně dlouho jako v márnici.

V Japonsku je běžné, že si po úmrtí příbuzného rodina tělo odveze domů, kde si ho nechá přes noc, aby se mohla spolu s přáteli a sousedy s nebožtíkem rozloučit. Druhý den pak tělo putuje do krematoria. Kvůli stárnutí populace je ale mrtvých čím dál víc a na pohřeb musí Japonci čekat i několik dní. Takovou dobu si ale mrtvolu, která se v teple začne rozkládat, doma nechat nemohou. A právě toho si všimli někteří majitelé hotelů, kteří posledních pár let začali ubytovací zařízení uzpůsobovat také pro nebožtíky.

Hotely představují praktické řešení, kde lze mrtvoly „skladovat“ za přijatelnou cenu, dokud nejsou krematoria připravena. Problém s přetížeností pohřebních služeb se týká hlavně velkých měst, kde počet úmrtí přibývá nejrychleji. Zatímco v celém Japonsku je asi 5 100 krematorií, třináctimilionové Tokio jich má asi jen 26. Právě zde se hotelům daří nejvíc a majitelé věří, že poptávka po jejich službách se bude zvyšovat. V jejich prospěch hovoří i statistiky. V loňském roce v Japonsku zemřelo 1,3 milionu lidí, což je v porovnání s dobou před 15 lety nárůst o 35 procent, tamní úřady navíc očekávají, že procenta úmrtí do budoucna ještě porostou.

sinfin.digital