Inaugurace, které se nepovedly: Protesty sufražetek nebo mrtvé holubice

MIA

U příležitosti prezidentské inaugurace Donalda Trumpa se chystají demonstrace, nebude to ale poprvé. Protesty sufražetek pokazily vstup do Bílého domu Woodrowu Wilsonovi. Richard Nixon otrávil ptáky v širém okolí a William Henry Harrison krátce po svém projevu zemřel. 

Velké protesty, které na slavnostní den slibují Trumpovi odpůrci, nejsou nic, co by historie neznala. V roce 1913 na ně doplatil Woodrow Wilson, kterého při příchodu do prezidentské rezidence vítalo pouze dvacet příznivců. Samotnou hlavu státu malý zájem veřejnosti tehdy zaskočil.

Zbylí lidé byli spíše zvědaví na pochod sufražetek, který ten den dorazil do Washingtonu, a dali tedy přednost konkurenční akci. Měli na co se dívat, ženy si připravily divadelní představení i průvod městem. Policie ovšem nedokázala zabránit násilnostem, které v průběhu dne propukly, a tak některé aktivistky skončily poplivané a s roztrhanými šaty.

Nejkratší dobu v úřadu, pouhých 32 dní, strávil mezi březnem a dubnem 1841 William Henry Harrison. Na úvod svého předpokládaného vládnutí si nachystal velkolepou řeč, kterou houževnatě v mrazu a větru přednášel téměř dvě hodiny. Bohužel si přitom uhnal zápal plic, kterému 4. dubna podlehl.

Když do křesla nastupoval Ulysses Simpson Grant, také si to vyžádalo několik obětí na životech, naštěstí ne lidských. Parádní ples se konal v nevytopeném sále, kde panovala velká zima. V klecích tak postupně popadala z bidýlek stovka kanárků, kteří měli rozveselovat hosty svým cvrlikáním. 

S mrtvými ptáky se potýkal také Richard Nixon, který si ale zavařil sám. Kvůli obavám, aby početná hejna holubů nenarušila jeho nástup do vrcholné funkce, nechal stromy podél trasy prezidentské kolony postříkat jedem. Když jel do Bílého domu, ze stromů prý padali mrtví ptáci a pokrývali okolí Pennsylvania Avenue.

sinfin.digital