Invaze. Umělá inteligence již pronikla i do výspy lidské kreativity: Umění

vkr

Umělá inteligence už směle okupuje oblasti, které ještě donedávna patřily výhradně lidské tvořivosti. Posledním útokem strojů je snaha osvojit si kreativitu a umění – ať jde o hudbu, obrazy nebo třeba vtipy. Možná nejsme daleko od doby, kdy počítače přijdou s hity, které budou znít skvěle jako od Beatles, ale přesto budou originální. 

„Jde nám o vytváření nových možností, jak by spolu lidé mohli komunikovat,“ tvrdí o svém výzkumu Douglas Eck, z oddělení výzkumu umělé inteligence společnosti Google. Pro tuto technologickou společnost Eck vytvořil projekt Magenta, který se snaží pomocí pokročilých počítačových technik vytvářet umění.

Funguje to jednoduše, i když to tak na první pohled nevypadá. Díky hlubokým neurálním sítím se komplexní matematické systémy snaží na základě analýzy velkého množství dat pochopit specifické děje a situace. Podobně jako analýzou milionu fotografií, na kterých je zobrazeno jízdní kolo, dokáže umělá inteligence tento dopravní prostředek rozeznat, umí analyzovat třeba i popové písničky a na základě získaného vzoru může přijít s novým hitem. To je sice zatím hudba budoucnosti, nikoliv však příliš vzdálené, tvrdí Eck.

Nejde ale jen o muziku. Již před dvěma lety dokázal jiný tým Googlu přijít s programem DeepDream, který užíval neurální sítě k tomu, aby vyhledal a zvýraznil vzory obrazů a skrze ně tvořil mírně halucinogenní výjevy z existujících fotografií.

sinfin.digital