Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Jak jíst méně nezdravého jídla? Klíč je podle vědců ve způsobu servírování

Jak jíst méně nezdravého jídla? Klíč je podle vědců ve způsobu servírování

S příchodem ledna se řada lidí pokouší o restart životního stylu, mezi nejpopulárnější předsevzetí patří tradičně snaha shodit pár přebytečných kil. Jen málokdo ale dokáže odolat, aby se občas nespustil a nezakousl se do něčeho nezdravého – jenže dobrého...

Američtí vědci se zabývali výzkumem, kde pozorovali chování lidí ve vztahu k nezdravému jídlu. Britský deník Independent informuje o studii vydané magazínem Journal of Marketing Research, který dospěl k zajímavým výsledkům.

Podle tří vědců se prokázalo, že lidé více inklinují ke konzumaci nezdravých pokrmů, pokud jim je někdo donese až pod nos. „Zjistili jsme, že účastníci studie jedli méně či naopak více nezdravých pokrmů v závislosti na tom, jakou aktivitu museli vyvinout, aby se k takovému jídlu dostali,“ stojí v závěrech vědeckého týmu.

Pokud museli účastníci pokusu vstát, obejít stůl, vzít si pamlsek a pak se zase vrátit zpět, zhřešili proti správné životosprávě méně, než když měli vše na vlastním talíři. „Myslíme si, že je to dané tím, že když byli do procesu servírování méně fyzicky zapojení, bylo pro ně snazší zříct se zodpovědnosti za to, že si dopřávají nezdravé jídlo,“ píší autoři studie.

V rámci pokusu hrály hlavní roli čokoládové pamlsky. Když byly umístěny v jedné velké nádobě, kam si pro ně museli účastnící studie sami dobrovolně dojít, nikdo tak neučinil. Když byly naopak rozdělené do menších nádob a lidé je měli pod nosem, třetina zúčastněných se svést nechala.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek