Jak poznat narcistu? Tady jsou 4 znamení

Info.cz

Možná žijete s narcistou, ani o tom nevíte. Podle amerických psychologů Craiga Malkina a Josepha Burgoa totiž pojem narcista neznamená jen to, že se člověk zajímá jen sám o sebe a svůj vzhled. Jak ho tedy odhalit?

„Horký brambor“

Americký psycholog Craig Malkin ve své knize Přehodnocení narcismu označuje typické chování narcisty jako „horký brambor“. Popisuje to na situaci, kdy se partnerovi snažíte naznačit, že se k vám chová odmítavě a on vám odpoví, že prostě jen nechce reagovat na váš hněv a neustálé stížnosti. Narcistu štve, co říkáte, ale místo aby své špatné chování uznal, hodí vinu na vás. Díky tomu má narcista pocit, že má navrch. Vzhledem k tomu, že nemá zájem o to, co říkáte nebo si myslíte, a nechce své chování zlepšit, budete právě vy v nevýhodě. S nejvyšší pravděpodobností se totiž začnete cítit provinile a budete ho omlouvat.

Začne útočit, když chcete řešit problém

V situaci, kdy chcete vyřešit problém mezi vámi a narcistním partnerem, začne se chovat neuvěřitelně agresivně. Začne vás obviňovat, že vytváříte konflikty a upozorňovat na vaše chyby. Takové chování opět připomíná „horký brambor“ a nutí vás, abyste se cítili provinile.  

sinfin.digital